lunes, 11 de mayo de 2009

Problemes per aconseguir la residència a Espanya

Marta Baos, Marta Prades, Yasmina Barrionuevo

IES TORREFORTA. 3ESO-D


La immigració és un problema actual i de difícil solució.


Es bastant injusta la situació en que es troben els immigrants sense papers, els governs dels països afectats no fan res per tal de millorar-la. El tracte que reben aquestes persones és injust i a vegades inhumà.



Una de les arribades il·legals més
conegudes.

Les arribades per mar en “pateres”.

Aquest article està orientat cap a la immigració il·legal i als problemes que comporta, els quals van fortament lligats al problema del racisme. En l’article no es tracten aspectes com la immigració urbana (del camp a la ciutat), la immigració legal, o la que es produeix dins d'un mateix país... sinó que es concreta en la que es produeix de manera il·legal.

Causes que porten als immigrants a marxar del seu país

La immigració il·legal és i ha estat sempre un dels grans problemes dels països europeus. El problema de fons és la mala situació dels països d'on provenen els immigrants, els quals prenen la decisió d'emprendre aquest viatge per motius generalment econòmics. Pretenen guanyar diners durant un parell d'anys i després tornar al seu país per muntar un negoci amb els diners aconseguits. Però la realitat que es troben al arribar aquí es ben diferent a la que ells s'havien imaginat i normalment s'han de quedar a Espanya durant tota la seva vida.

Es calcula que a Barcelona hi ha uns 40.000 estrangers en situació legal, la majoria dels quals provenen del Perú (3.900) i del Marroc (3.800). A Barcelona els immigrants representen un 2,86% de la població total, a Catalunya un 1,87% i a Espanya un 1,35%. El barri de Barcelona amb més percentatge d'immigrants és el de Ciutat Vella, amb un 7,5%. Però quan es parla d'immigració il·legal les coses canvien molt i les xifres, que es multipliquen, es fan molt més difícils de controlar.

Els immigrants que volen travessar la frontera paguen sovint quantitats desmesurades a xarxes organitzades que els prometen que ho faran amb èxit. La via per on entren més immigrants a Espanya és per l'Estret de Gibraltar. Molts d'ells moren quan naufraguen les "pateres" amb les que intentaven arribar a Espanya. Si són enxampats per la policia espanyola són ràpidament repatriats. Mentre esperen ser tornats al seu país s'allotgen als Centres d'internament, on també hi van aquells immigrants en situació irregular que no han obtingut el permís de residència o que no l'han aconseguit renovar. Aquests centres, al no estar sotmesos a una regulació, com és el cas dels centres penitenciaris, es troben en unes condicions deplorables pel que fa a l'higiene i fan molt difícils les visites de familiars i amics. Si els immigrants detinguts tenen fills, aquests són enviats als Centres d'acolliment de la Generalitat, on perden el contacte amb els seus pares fins el moment de l'expulsió.

Per obtenir el permís de residència es necessita tenir un contracte de treball, cosa difícil d'aconseguir en aquesta situació d'il·legalitat.

Després de veure tota la informació, hem arribat a la conclusió que...

El problema de la immigració no només resideix en la situació que els immigrants es troben en arribar aquí, sinó que el problema de fons ve de la situació (normalment dolenta) que hi ha al seu país d'origen. En molts casos aquesta mala situació és deguda a l'explotació que el país ric (el que rep els immigrants) ha fet sobre el seu país.

Molts dels immigrants arriben a Espanya per mitjà de xarxes organitzades, que el que fan es aprofitar-se de la persona que vol entrar a Espanya, donant-li falses expectatives i escurant-li fins la últim cèntim de la seva butxaca. El que es troben quan arriben aquí no és allò que els hi havien promès. Els immigrants arriben en una situació d'il·legalitat de la qual es molt difícil sortir-ne.

Com que no tenen papers, no poden accedir a un treball estable, cosa que els hi donaria la possibilitat d'adquirir una llar i gaudir d'una vida en condicions. N'hi ha que han de recórrer a altres mètodes per subsistir, com la delinqüència. L'associació que es fa dels immigrants amb la delinqüència a petita escala, com ara els petits robatoris, ajuda a alimentar les teories racistes. Creiem que tallant el problema en la seva arrel, que és el no tenir papers, es podria solucionar en part aquest problema. Els immigrants s'acostumen a quedar-se al país encara que no tinguin la documentació pertinent i, per tant, si s'han de quedar igualment, és millor que ho facin d'una manera legal, cosa que les lleis del nostre país no permeten.

Bibliografia consultada.

· Instituto euromediterraneo de migraciones y asilo: (www.Isid.es/ongs/IEMA/)

· Jóvenes contra el racismo en Europa: (www.arrakis.es/ jre/)

· Catalunya Llibertats: (usuarios.intercom.es/cllibertats/)

· Instituto de migraciones y servicios sociales (www.seg-social.es/inserso/)

· Inmigración en España (personal3.iddeo.es/vjmillan/index_1.htm)

· Amnistia Internacional (www.pangea.org/ai-cat/)

· Inmigración ilegal: (www.ceuta.com/basico/c-inmigracion.html)

No hay comentarios:

Publicar un comentario