lunes, 11 de mayo de 2009

Arribada dels immigrants

IES TORREFORTA. 3ESO.C
Abdelhak Tourki, Nazha el Idrissi, Mohamed Messaudi


ARRIBADA DELS IMMIGRANTS


No només en pateres, prou de premsa groga!

Els mitjans de comunicació ens emeten casi sempre fotos i vídeos d’una manera exagerada sobre l’arribada del immigrants a Espanya en pateres.


Encara que sembla una realitat, aquest mètode ho fa servir molt poca gent, exactament un 5% del immigrants que marxen a altres països. Es creu que en el seu país d´origen no tenen suficients recursos econòmics per arreglar la quantitat de papers que els permeti anar cap a Europa.

La gran majoria dels immigrants que entren a Espanya ho fan mitjançant aeroports o per fronteres terrestres amb visats turístics. Aquest cas és majoritari pel que fa a les persones procedents de Amèrica Llatina i països del Est d’Europa, que en conjunt representen mes de les tres quartes parts del total dels immigrants. Però hi altres mètodes, com per exemple l´ agrupació familiar, que només en el 2004 ha estat el mètode escollit per mes de cent mil persones.

Causes de la immigració

Els immigrants es veuen obligats a deixar els seus països i immigrar a uns altres més desenvolupats per tal de millorar la qualitat de vida.
En molts casos resten en els nous destins de manera il•legal i es veuen obligats a buscar recursos per tal d’aconseguir papers. Això fa possible els matrimonis d’interès, que moltes persones utilitzen per tal d’obtenir papers, enganyant a la parella o simplement donant-li diners. En moltes ocasions algunes empreses aprofiten la situació de no tenir papers i fan una sobreexplotació de la ma d’obra.

Una segona causa que explica la immigració són les guerres o causes polítiques o judicials. Aquestes persones emigren per tal de buscar en el país de destí un lloc adequat on es vegin protegits.
Espanya té un gran nombre de immigració perquè es el país més proper al d’origen. L’ordre de països dels quals provenen més immigrants a Catalunya és:


1-Marroc, 2- Romania, 3- Equador, 4- Bolívia, 5- Colòmbia...




Cada any venen més immigrants a Espanya .Es calcula que hi ha uns 800.000 immigrants amb papers i 300.000 que no en tenen, en total al voltant de 1.100.000. Per altre part, hi ha una gran evolució des de l’any 1996 al 2007. La següent gràfica en demostra el creixement de la immigració:



Evolució dels immigrants marroquins a Espanya anys 1996-2007

Un altre motiu de la immigració és de tipus cultural. Es tracta de moviments a la recerca de lleure, formació o cultura. Altres causes són naturals, forçades per sequeres, inundacions, terratrèmols. Acostumen a tenir com a destinació països veïns. Però la raó més important és l´econòmica: atur, sous molt baixos que no els permet viure amb dignitat i la necessitat de millorar el seu nivell de vida. Per últim, destacar que la immigració afavoreix als països d’origen a causa de l’enviament de divises a familiars.

La integració dels immigrants

Els immigrants quan arriben a un país estranger intenten integrar-se per sentir-se més a gust. Busquen treball, malgrat que algunes persones no els vulguin perquè pensen que fan la feina que haurien de fer els aturats del país. També hi ha gent que té por de l´arribada de més immigrants també perquè creuen que pot posar en perill la seva feina. Però això no és del tot veritat. Els immigrants fan moltes feines que la gent d’aquí no vol fer: treballen en el camp, en les obres i, en general, en feines dures i mal pagades.

El racisme


Algunes persones no els hi agrada que vinguin els immigrants. El racisme és un sentiment que tenen algunes persones enfront dels immigrants, els quals pensen que les persones de fora són “estranyes” i no ens agrada la seva forma de ser, de viure, de vestir, ni la seva religió, etc. Els tracten de manera diferent a la resta perquè pensen que totes les seves coses són millors. Potser pugui fer por conviure amb algú que no coneixes i penses que per ser diferents no ens podrem entendre. Però si ens respectem, tots podrem viure junts, encara que la cultura, la llengua, la religió, les costums i el color de la pell siguin diferents.

Immigrants de diferents països

Bibliografia: http://www.ub.es/solidaritat/premi_pau/2006/treballs/Immigracio_Catalunya.pdf

http://www.xtec.es/serveis/creda/a8925261/alumnes/revista/revist5/immigra.



No hay comentarios:

Publicar un comentario