lunes, 11 de mayo de 2009

Immigració d'Equador

IES TORREFORTA. 3 ESO-D
Katerine Anchundia Vera, Ayala Andreu de la Plaza, Naila Ferrer Canillas


IMMIGRACIÓ D´EQUADOR

Més de 3 milions d’equatorians, el 20% de la població, van marxar del seu país cap a altres països.

Es van dirigir principalment cap a Estats Units, Espanya i Itàlia. Perquè el equatorians puguin passar a Espanya, necessiten o han de tenir un visat. Han de presentar en el consulta corresponent els papers que especifiquin l’objectiu del viatge i que mostrin que tenen els suficients recursos econòmics per l’estancia prevista en aquest país i la tornada a Equador.
La major part dels països de la Unió Europea (juntament amb Noruega, Islàndia i Suïssa) van firmar un acord de lliure circulació per les seves respectives poblacions, el Tractat de Schengen. Els avantatges d’aquest tractat es que les persones poden viatjar lliurement per tot l’espai amb els document de la identitat del seu país; i establir-se o treballar en qualsevol altre país amb una prèvia sol•licitud de una targeta de residència.


Hi han dos tipus de visats :
Els visats d’estancia, que permet residir al país un màxim de 90 dies. Només s’utilitzen per a viatgés turístics o visites a familiars i amics.
Els visats de residència, pels que han de residir més de 90 dies.



Principals causes d´emigració

Les despeses sanitàries i educatives en el seu país d´origen són baixes, per això l’esperança de vida es reduïda i tenen poca preparació dins el mercat laboral dels països desenvolupats.

Els factors econòmics: la renta per càpita es baixa i esta mal repartida. La majoria de la població no té feina o és molt precària. Poques vivendes equatorianes són de propietat i han de residir en espais reduïts.

Els factors demogràfics: tenen el índex de natalitat molt alt, i un índex de mortalitat infantil també elevat.




La comunitat equatoriana no podrà votar a Espanya si no canvien les lleis. El govern espanyol ha reiterat l’intenció de modificar la llei electoral per permetre als immigrants residents legals votar en les eleccions municipals, encara que va matitzar que la reforma no es podria aplicar als ciutadans de països com Equador.

Vídeo sobre una ONG que investiga els problemes de la immigració, centrat a l’Equador: http://www.vilaweb.tv/?video=4495

En el vídeo s’al•ludeix una xifra molt important per a Barcelona, fins a 26 mil demandes de treball, de immigrants equatorians. Les empreses en general prefereixen contractar abans un equatorià, que es sumís que a un argenti o colombià, que són exigents però molt conflictius.

Per aconseguir primerament el visat al país d’origen, en aquest cas a Equador, cal que els immigrants es dirigeixin al consolat de Guayaquil, que cobren les taxes. Un detall que crida l’atenció pel que fa a la reagrupació familiar, és que l’immigrant equatorià que està a Espanya quan torna a al seu país per portar amb ell als seus fills, el consolat espanyol posa entrebancs.

La situació dels equatorians a Espanya

Molts immigrants estan sent acomiadats del seu lloc de treball degut a la por que tenen certs empresaris, a causa del nou reglament que pretén aprovar el govern d’Espanya pel qual un l’immigrant pot denunciar als seu empresari si aquest el té en situació il•legal.
L’immigrant il•legal te que demostrar que ha treballat més d’un any amb el seu actual patró, qui a la vegada ha de mantenir el lloc del treball de l’immigrant durant un any mes i pagar la seva seguretat social amb caràcter retroactiu.

La xifra del nou curs escolar sobrepassa els cinc-cents mil, els nens i nenes fills d’estrangers en col•legis espanyols, molts d’ells resten indocumentats i la llei tampoc dona cap solució a aquest problema.



El programa RETALE, de la Fundació Un Sol Món de Caixa Catalunya, ajuda als immigrants equatorians a desenvolupar el seu propi negoci al seu país. L’objectiu principal d’aquest programa és potenciar les activitats generadores d’ingressos a l’Equador amb la creació de petits negocis al país gracies a les possibilitats dels immigrants equatorians a Espanya. Hi ha prop de 200 equatorians adreçats a aquest programa.

A Barcelona es concentren unes 7500 persones equatorianes. A la península unes 10.000 es troben a l’atur, principalment dones.


Bibliografia:

http://obrasocial.caixacatalunya.es/osocial/idiomes/1/fitxers/solidaritat/Retale01_cat.p
d
http://es.wikipedia.org/wiki/Inmigraci%C3%B3n_en_Espa%C3%B1a
http://www.ecuatorianos.com.es
http://sauce.pntic.mec.es/jotero/Inmigra/Cuantos.htm
http://www.vilaweb.tv/?video=4495
http://www.extranjerossinpapeles.com/paginas/noticias/5_octubre_2004.htm
http://lacomunidad.elpais.com/el-ecuatoriano/2009/2/18/video-sobre-cupo-inmigrantes-detener-espana


No hay comentarios:

Publicar un comentario