martes, 2 de junio de 2009

la immigració




La immigració a Espanya.

Autores: Fatin Charroudi, Ines El Hadaf, Dafne dos Anjos, Saloua Laghdas.

Perqué els immigrants venen a Espanya?
Perqué al seu país hi ha pobresa i busquen ajuda en uns altres paisos.

Video a:

http://video.google.es/videoplay?docid=8408976268295542602&ei=yFTwSfGWF8SD-AaPqb2wBA&q=videos+de+la+inmigraci%C3%B3n+con+cayucos&hl=ca


La immigració a Espanya sempre a estat present. La població estrangera es sol concentrar en les zones de major dinamisme i que necessiten una major mà d’obra.

On hi ha major immigració a Espanya és a la zones de Madrid, la costa mediterrània i les illes.
L’origen dels immigrants a Espanya és molt variada. Per una part procedeixen d’àrees properes com el nord d’Àfrica i per una altra procedeixen d’iberoamèrica.

Les nacionalitats més presents son la marroquí la romanesa, la equatoriana, la britànica i la colombiana hi ha mes dones que homes immigrants i l’edat mitjana dels immigrants es entre 32 i 40 anys. El 59% dels immigrants treballen i el 49% son el fills o les dones etc... que no treballen però estudien o es troben en altres situacions .

Els immigrants venen a Espanya perquè en el seu país hi ha pobresa hi també no n’hi ha treball.

La majoria dels immigrants venen a Espanya amb avió o ferrys , i altres que venen sense papers que es volen colar a Espanya nen en pateres.

Els immigrants que mes venen en ferrys son els de Àfrica i els que venen amb avió son els de sudamèrica , això no vol dir que els de Àfrica no vinguin en avió .

Alguns immigrants se’n van a un altre país per que en el seu no tenen drets i a vegades no tenen tampoc llibertats. Hi ha persones que afirmen que el preu d’un viatge amb patera costa desde 2.000 fins a 6.000 euros i no hi porten ni menjar, ni roba per canviar-se, ni poden fer les seves necessitats, quan moren els tiren al mar per que el seu pes sobra.
Alguns immigrants per poder venir a Espanya donen diners (8.000 a 12.000 euros) per poder fer-se un contracte per poder venir amb papers a Espanya.
També hi ha immigrants que treballen amb papers d’un altre i també hi ha persones que passen cap a aquest país amb els papers (passaport, NIE, etc.) d’alguns familiars, coneguts o amics.

Espanya a passat en pocs anys de ser un país emissor a ser un receptor d’immigrants (la major part es d’Àfrica.)






Aquesta gràfica representa amb quina edat venen els immigrants i el seu sexe. L’edat mes frecuents que venen els immigrants en aquest cas els varons es del 25 als 39 anys i les dones venen desde els 24 als 39 anys. L’edat amb el que venen mes els homes es dels 0 als 19 anys i dels 50 als 69 i les dones 0 als 19 anys i dels 50 als 69. No hi ha molta diferencia mes o menys hi estan igualats.


Que es l’emigració?

La immigració és l'entrada a un país o regió per part de persones que van néixer o són procedents d'un altre Estat o regió. Representa una de les dos opcions o alternatives del terme migració, que és aplicat a els moviments de persones d'un lloc a altres i aquests desplaçaments comporten un canvi de residència ja sigui temporal o definitiu. Les dues opcions dels moviments migratoris són: emigració, que és la sortida de persones d'un país, regió o lloc determinats per dirigir-se a altres diferents i immigració, que és l'entrada a un país, regió o lloc determinats procedents d'altres parts, de forma que una emigració comporta una posterior immigració al país o lloc d'arribada.

Com son les pàteres i on arriben:

Hi ha immigrants que arriben a l' illa Canària de Gommera a bord d' una patera. Els immigrants quan arriben no tenen gairebé un bon estat físic, encara que hi ha que si que arriben en bon estat.
Les patères estan fetes de fusta, tenen forma de canoa, tenen espais fins a 200 persones, hi ha altres patères que son zodíacs, son petites i en aquestes poden arribar unes 50 persones.



Com ets sens quan arribas a Espanya?Quan vaig arriba a Espanya em vaig senti com si fos la mes rara de tot el mòn perque no sabia parlar el castella n 'hi el catala y tampoc coneixia a ningú hi ha persones que eren mes amables hi altres que volien barallar amb mi o tambe insultarme .

"Els immigrants canvien de país per treballar, no per portar problemes"
Els immigrants canvien de pais per tenir un treball que lis aseguri un sou digne, una seguretat, un lloc on viure i poder menjar, també han tingut que adaptar-se a una nova cultura, en alguns casos aprendre un idioma i saber que són objecte d'estudis, polèmiques, lleis específiques i mesures socials concretes. Tot el món té una cosa en como, hi és que: “La immigració cada vegada preocupa més”

TESTIMONI D'UNA NOIA DEL MARROC:

-Com són les persones que emigren del Marroc?
Els marroquins, generalment, tenim el color de la pell i dels ulls més fosc que molts espanyols i molts també tenim el cabell negre i molt arrissat. Parlem llengües àrabs, tenim un alfabet diferent, molts som de religió musulmana, tenim costums diferents; però som persones iguals que els catalans, els holandesos, els xinesos... perquè el nostre cos té els mateixos òrgans, tenim la mateixa intel•ligència, podem estimar i tenir família i amics com tothom.
Les persones que venim del Marroc busquem viure una mica millor.

-Com ho fan per venir i quedar-se a Espanya?

Per venir i viure a Espanya un marroquí necessita diners pel viatge, passaport amb visat per entrar al país i un permís de residència.
El permís de residència pot ser de dos tipus:
- temporal (per 90 dies)
- de llarga durada(per 5 anys i després es pot renovar i fins potser quedar-se per sempre)
Actualment, un estranger per poder tenir permís de residència ,moltes vegades, necessita tenir permís de treball.
El meu pare té el passaport per 5 anys. Jo el tinc per 3 anys, com tots els menors d’edat.
Ell m’ha explicat que quan va venir a Espanya, fa uns 10 o 11 anys, sols es necessitava el passaport, i que el permís de residència i el de treball els aconseguies un cop al país.
L’immigrant que té permís de residència és un immigrant legal.
El meu pare és un immigrant legal .Va anar a Girona, a casa d’un meu oncle ,i allà va començar a treballar ,després a Martorell ,més tard a Piera i finalment a Sant Boi. Com molts marroquins treballa i ha treballat moltes hores de paleta, i com molts marroquins va estalviar diners i després(quan vivia a Martorell) vàrem venir la mare, l’Ahmed i jo,els seus fills.
Fer venir la família és un dret que tenen els immigrants legals.
Els avis es van quedar al Marroc i nosaltres els enviem diners.
Molts immigrants vénen a Espanya per treballar fort, guanyar molts diners, tornar al Marroc i viure millor ;però moltes vegades acaben per quedar-se aquí .Nosaltres no tornarem a viure al Marroc, només hi viatjarem per les vacances.




També hi ha immigrants il•legals, que no tenen papers. Fan el viatge en pasteres (vaixells petits i molt poc forts) i poden morir en el viatge. S’ho passen tan malament al seu país que arrisquen la vida; i a més, el viatge també val diners.
Hi ha altres immigrants “irregulars” que tenen el permís de residència caducat. Aquests són com il•legals. L’irregular no té cap paper per buscar una vivenda o un treball.

-Com busquen feina i de què treballen?

A vegades, quan estan al Marroc, un amic o familiar que viu a Espanya o a algun altre país d’Europa els troba treball i els avisa, com li va passar al meu pare.
Altres vegades, vénen, per exemple, a Espanya on viuen a casa d’un familiar o d’un amic i busquen feina, si en troben es queden en aquest país i sinó se’n van a un altre país d’Europa on també tinguin família o amics.
Jo tinc familiars que viuen a França, a Holanda.



No hay comentarios:

Publicar un comentario