martes, 10 de marzo de 2009

la crisi econòmica i el col·lectiu xinès

Com afecta la crisi econòmica al col·lectiu xinès

El col·lectiu xinès és sobretot comerç. I això té una característica positiva i altra negativa. El bo és que és un grup que intenta regularitzar-se. En tots els comerços xinesos hi ha almenys una persona donada d'alta com autònom, que és el titular de l'establiment.

L'oferta del comerç habitual que regenten els ciutadans xinesos és molt més econòmica des del punt de vista del preu i amb la crisi la gent compra més aquest tipus de productes. En lloc de comprar un paraigües bo, compres un de cinc euros en un xinès i surts del pas.

Les "Botigues de xinesos" no respecten els horaris comercials, fan competència deslleial, venen productes algunes vegades d’escassa qualitat: en alguns casos no compleixen les mínimes mesures de seguretat o poden, fins i tot, explotar als treballadors. S’han adaptat a la situació i d’aquesta manera poden mantenir els seus llocs de treball

No hi ha més que veure el desastre sofert per la resta de nacionalitats. Entre els no comunitaris, destaca el descens experimentat per l'afiliació marroquina. Molts són treballadors poc qualificats que treballen a la construcció, sector molt castigat per la crisi; ja no és construeixen cases.

Aquests treballadors que es queden a l’atur haurien de formar-se en altres oficis, amb menys atur, per exemple: tècnics, soldadors, mecànics, electricistes. Etc. Perquè si no ho fan hauran de tornar als seus països d’origen.

Ali Manouf
Soufian El yaakoubi
Nabil Ezzamouri
4t D

No hay comentarios:

Publicar un comentario